Meldpunt Verdachtuitziende Personen.

Er is een land waar je een bekeuring krijgt als je vergeet het toilet door te spoelen. Je wordt daar trouwens voor zo’n beetje alles beboet wat ook maar enigszins aanstoot of ongemak kan opleveren voor de medeburgers. Daarbij komt nog dat de pakkans zodanig groot is  dat je het wel uit je hoofd laat om op straat te spugen of een peuk weg te gooien. Het lijkt wel of iedereen iedereen loopt te checken.

In de ondergrondse wordt naast de naam van de volgende stop tevens aan de passagiers gevraagd om d.m.v. de intercom (die bij elke deur hangt) ‘verdacht uitziende personen’ te melden . Omdat ik geen idee heb hoe die verdacht uitziende personen eruit zien heb ik mij daar  niet aan gewaagt. Die hele metro zat trouwens volgens Wilders begrippen wel vol met verdacht uitziende personen. Ik zag Chinezen, Indiërs, Arabieren, Aziaten, ook heel veel moslims (herkenbaar aan hoofddoek) De enigste die er niet verdacht uitzag was ikzelf met mijn blonde haar, blauwe ogen en blanke huid.

Een land waar buiten de pot piesen wordt beboet met stokslagen en openbare executies. Je zou zeggen dat ik daar als liberale tolerante Nederlander helemaal benauwd van zou worden. Dit is echter helemaal niet het geval. Ik voel mij in deze ‘politie staat’ erg op mijn gemak, ik voel mij veilig en ik geniet daar van de georganiseerdheid en schoonheid. Dat ik bij het piesen beter kan gaan zitten neem ik daarbij op de koop toe.

Wat mij in dit land het meeste bevalt is de verscheidenheid, op loopafstand kan je genieten van Little India, Arab Street en China Town. Je kan gaan shoppen, op safari, botanische tuinen bezoeken, terrasjes pikken, pretpark bezoeken en tot laat in de nacht dansen of een gokje plaatsen in een casino. Je kan rustig naar het toilet gaan en je hoeft niet bang te zijn dat je biertje weg is bij terugkomst. (mijn telefoon lag er trouwens ook nog)

Voor degene die het nog niet door hebben ik heb het over Singapore. Op dit moment is deze stadstaat (volgens sommige peilingen) het rijkste land ter wereld. Singaporezen verdienen gemiddeld 56.532 dollar (45.000 euro) per jaar. Per capita hebben ze de meeste miljonairs en verwacht wordt dat de komende drie jaar het aantal inwoners met een vermogen van meer dan honderd miljoen dollar met 70% toeneemt.

Dit land moet het hebben van zijn goedkope gastarbeiders die vergeleken bij de  Singaporezen nog geen duizend dollar per maand verdienen. Iedereen is welkom in Singapore er zijn echter voorwaarden aan verbonden. Voor jezelf zorgen en niet buiten de pot piesen.

“Dit is een land waar we alles moeten betalen, de regering geeft niets”, zegt een Indische taxichauffeur. Een winkeleigenaar uit India ” het zijn de mensen die een land maken, niet de regering. “In India verwachten ouders dat ze ondersteund worden door hun kinderen en blijven ze thuis”, zegt hij. “Hier zie je oude mensen schoonmaken, koken en voedsel verkopen op de markten. Ze verdienen hun kost en vallen hun kinderen niet lastig. Dat is het werkethos dat Singapore rijk maakt.” Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/08/24/ongelijkheid-wordt-scherper-in-rijkste-land-ter-wereld

Nu zeg ik niet dat Nederland als Singapore moet worden, we kunnen er echter wel van leren.

In Nederland denken wij het tegenovergestelde dan de mensen in Singapore, wij willen tolerantie, geen betutteling, vrijheid en vooral gelijkheid.

Het kenmerk van een multiculturele samenleving is  juist ongelijkheid en is daarom (om alles tot een eenheid te kunnen smeden) veel meer aan regels gebonden.  Minder vrijheid, meer betutteling en nul tolerantie voor diegene die buiten de pot pist. Voor een succesvolle multiculturele samenleving moet er wat ingeleverd worden.

Willen wij een beetje van Singapore leren dan is acceptatie van ongelijkheid een voorwaarde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: