Tweedekamerverkiezingen 2014

2014 is geen typefout, ik geloof namelijk dat tegen die tijd het zoveelste kabinet wegens onenigheid en het niet nakomen van beloftes uiteen is gevallen.  Gezien de peilingen (met nog een weekje te gaan) is het te verwachten dat er bij heel veel partijen heel veel water in de wijn gedaan moet worden om een coalitie te kunnen vormen.

Of het nu een rechts, links of een door het midden kabinet wordt maakt niet uit.  Met teveel water in de wijn is het spul niet meer te drinken. Misschien nog wel voor een poosje maar na een jaar of zo gaat die aangelengde handel vervelen en smacht iedereen na een glas volle wijn.

Er is behoefte aan een kabinet met een breed draagvlak wordt er gezegd, die zou er dus wel komen. Je mag je echter wel gaan afvragen wat de waarde daarvan is als dat kabinet bestaat uit 5 partners die het eigenlijk allemaal anders willen doen. Anders dan ze binnen de (nog te maken) afspraken kunnen. Je hoeft geen waarzegger te zijn om hiervan de toekomst te voorspellen.

Vanochtend zat ik te kijken naar een paar oudgedienden (Marijnissen, Wiegel en ter Louw) Die jongens die waren in staat om in twee zinnen uit te leggen wat er mis is met het hele verkiezingsgebeuren. Er wordt niet meer gesproken over visie maar er wordt  gekwetterd over standpunten.

Wat heb je als kiezer nu aan een standpunt als je de visie erachter niet weet. Vroeger was dat veel makkelijker want toen had je de VVD voor de ondernemers, Het CDA voor iedereen die geloofde, de PvdA voor de werkmannen en D66 voor het alternatief. Visie was toen eenvoudig.

Nu is het wat moeilijker met die visie want er spelen wat andere zaken een hoofdrol.

De economie ligt op zijn gat, we worden te oud en het milieu verdient aandacht. Elke partij heeft te maken met deze problemen, je kan eenvoudig niet meer stellen dat je als partij alleen opkomt voor  de ondernemers, zwakkeren, gelovige, arbeiders of de dieren en het milieu.

Drie hoofdthema’s waar eerst een oplossing voor bedacht moet worden, daarna kan je als partij gaan denken over je eigen achterban.

Neem nou de AOW leeftijd, natuurlijk is die 65 jaar niet in stand te houden, iedereen begrijpt dat. Wat heeft het echter voor een zin om die AOW leeftijd van 65 te gaan verhogen als blijkt dat de meeste van ons voor die tijd al om een of andere reden thuis zitten. Geen baan, slechte gezondheid noem maar op het maakt niet uit.

Het verhogen van de AOW leeftijd en verder niets doen creëert alleen meer werklozen.  Eerst zouden wij als politieke partij een oplossing moeten vinden die het mogelijk maakt dat iedereen tot zeg maar een jaar of 70 aan het arbeidsproces kan blijven deelnemen.

Voor de economie en wel of niet Europa gaat hetzelfde op. Onze banken en verzekeringsmaatschappijen zijn zo groot geworden dat ze niet meer in ons land passen. Bij die banken staat wel ons geld geparkeerd en diezelfde banken voorzien ons van onze hypotheek.  De grens weer op slot gooien kan helemaal niet meer want dan lopen we de kans om ons spaargeld, pensioen en hypotheek te verliezen.

Door groei uit de problemen zien te komen is een illusie, je komt alleen uit de problemen met visie die zegt dat wij zelf verantwoordelijk zijn en dat we de gevolgen daarvan niet mogen ontlopen door deze door te schuiven naar de volgende generatie. Dat er daardoor geen groei maar krimp ontstaat en dat we allemaal moeten inleveren is een gegeven.

Het is aan onze politici om dit aan iedereen duidelijk te maken en dat doe je niet met te zeggen dat we anders moeten gaan verdelen.

Voordat het zover is zal het wel 2014 zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: